Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα συμβουλευτικής και ενημέρωσης με θέμα «Δημιουργώντας μια κοινωνική επιχείρηση», που υλοποιήθηκε από την Βιώσιμη Αναπτυξιακή Σύμπραξη Έβρου στο πλαίσιο του έργου Τοπικό Δίκτυο για την Βιώσιμη Απασχόληση στον νομό Έβρου.
Στην ημερίδα μίλησαν:
ο Γιώργος Διαμαντής, Αντιπρόεδρος της Βιώσιμης Αναπτυξιακής Σύμπραξης Έβρου και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ACTION SYNERGY, που ανέλυσε διεξοδικά την ιδέα της Κοινωνικής Επιχείρησης και αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή εμπειρία κοινωνικής οικονομίας μέσα από παραδείγματα επιτυχόντων κοινωνικών επιχειρήσεων στην Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού.
Ο Δρ. Αντώνης Κώστας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Δομής Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας ( ΔΟΜΗ ΚΟΙΝΕΠ) της Περιφέρειας ΑΜΘ που ανέπτυξε όλη την διαδικασία σύσταση και λειτουργίας μιας Κοιν.Σ.επ. καθώς και καλές και κακές πρακτικές από την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο Λεωνίδας Σκερλετοπουλος, Βοηθός Ερευνητής, Συνιδρυτής του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας THE NEST που φώτισε τον πεδίο της κοινωνικής καινοτομίας καθώς και της βιωσιμότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Με το πέρας της ημερίδας, οι συμμετέχοντες είχαν αποσαφηνίσει σημαντικά πρακτικά θέματα για να ανταποκριθούν στη λειτουργία μίας κοινωνικής επιχείρησης καθώς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εισηγητές και να απαντήσουν σε πλήθος ερωτημάτων τους.
ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ , ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Το αντικείμενο του προγράμματος είναι ειδικά σχεδιασμένο στο να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνει παρουσίαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των στοιχείων που αποτελείται με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.
Η Ενότητα περιλαμβάνει τα κάτωθι μαθήματα:
- Εισαγωγή στα φωτοβολταϊκά συστήματα
- Σχεδίαση Φ/Β συστημάτων υπολογισμός φορτίων
- Σχεδίαση με Αudocat
- Eγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε οροφές και στέγες κτηριακών εγκαταστάσεων
- Μεθοδολογία εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού
- Μετασχηματιστές
- PLC (προγραμματιζόμενοι λογικοί ελεγκτές)
- Υγιεινή και Ασφάλεια εργασίας
Το αντικείμενο του προγράμματος αυτού του σεμιναρίου που υλοποιεί η ΒΑΣ ΕΒΡΟΥ είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύψει τις ανάγκες αυτών που προβληματίζονται και φιλοδοξούν να εισέλθουν στον κόσμο των αγροτουριστικών και Τουριστικών επιχειρήσεων.
Το Εκπαιδευτικό περιεχόμενο του προγράμματος
Ο αγροτουρισμός είναι το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Ανταποκρίνεται ιδανικά στη σημερινή ανάγκη αναζήτησης νέων κατευθύνσεων για την αναβάθμιση του τουρισμού μας και των νέων διεξόδων για την εθνική μας ανάπτυξη. Γεφυρώνει τις παραδοσιακές δραστηριότητες που τείνουν να εξαφανιστούν με τη σύγχρονη επιχειρηματική δράση.
Ανάλυση Ενοτήτων
- Τουρισμός – Οικοτουρισμός-Αγροτουρισμός
- Αναπτυξιακή δυναμική του τουρισμού και αγροτουρισμού
- Βασικές αρχές λειτουργίας επιχειρήσεων –Διοίκηση ολικής ποιότητας
- Περιβαλλοντική Διαχείριση
- Απαιτήσεις για την έναρξη μιας αγροτουριστικής επιχείρησης
- Πρακτικές οδηγίες για την ανάπτυξη μιας αγροτουριστικής επιχείρησης
- Προβολή και προώθηση της αγροτουριστικής επιχείρησης
- Ειδικά θέματα αγροτουριστικής επιχείρησης
- Βασικές δεξιότητες στην Πληροφορική
- Υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο εργασίας
Αρχίζει στις 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου το Σεμινάριο Κατάρτισης για 25 ωφελούμενους με θέμα την Βιολογική Γεωργία.
Μέσα από την προτεινόμενη δράση οι ωφελούμενοι των ομάδων στόχου θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας ενός ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση στην ανάπτυξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η βιολογική γεωργία είναι μία μέθοδος παραγωγής η οποία σέβεται τη φύση διότι οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην βιολογική γεωργία αποσκοπούν εκτός από την προστασία του καταναλωτή και του παραγωγού στην προστασία του ίδιου του αγροοικοσυστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται κατά 10-15% ετησίως.
Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών αγροτικών προϊόντων φυτικής παραγωγής. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους άνεργους αγρότες που καταρτίζονται για να ενεργοποιηθούν ως ιδιοκτήτες αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής.
- Οι ενότητες που θα διδαχθούν οι καταρτιζόμενοι καλύπτουν τα κάτωθι θέματα:
- Διαχείριση αγροτικού περιβάλλοντος
- Διοίκηση ολικής ποιότητας-Βασικές έννοιες πιστοποίησης – Πρότυπα
- Περιβαλλοντική Διαχείριση ISO 14001:1996
- Τα φυτά και η ανάπτυξή τους
- Οι σπόροι και η αξία τους
- Το έδαφος – αμειψισπορά και χλωρή λίπανση – έλεγχος ζιζανίων
- Ο ρόλος του νερού
- Οικοσυστήματα και αειφορικότητα
- Κανονισμοί – καταστατικός χάρτης της ευρωπαϊκής βιολογικής καλλιέργειας
- Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας
- Βασικές γνώσεις στον Η/Υ
- ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Άρχισε η υλοποίηση της Επιμόρφωσης για τους 50 ωφελούμενος που συμμετέχουν στα δύο πρώτα Σεμινάρια Κατάρτισης, η δράση αυτή αποσκοπεί στην απόκτηση από τους ωφελουμένους των αναγκαίων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και πιστοποιήσεων των άτυπων προσόντων δεξιοτήτων τους, ώστε να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια για την είσοδο ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας και στην Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας.
Η Δράση καλύπτει μαθήματα e-learning στο Marketing και Management και Ξένες γλώσσες.
Τα μαθήματα Marketing και Management καλύπτουν τις γνώσεις που πρέπει να έχει αυτός που διευθύνει μια μικρή επιχείρηση.
1.Έγινα Διευθυντής σε μια μικρή Επιχείρηση.
2.Έγινα Στέλεχος Marketing σε μια μικρή Επιχείρηση.
Παράλληλα η ίδια δράση βοηθάει τους ωφελούμενους να επιμορφωθούν με την γνώση μιας Ευρωπαϊκής γλώσσας προσόν σημαντικό για την Ένταξη τους στην αγορά εργασίας.
Οι ωφελούμενοι επέλεξαν μια από τις κάτωθι γλώσσες.
1.Αγγλικά
2.Γαλλικά
3.Γερμανικά
4.Ιταλικά
5.Ισπανικά
6.Ολλανδικά.
Η Βιώσιμη Αναπτυξιακή Σύμπραξη Έβρου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη (study visit) στην Αγγλία από την Τρίτη 24/6/2014 έως και την Παρασκευή 27/6/2014. Στην Επίσκεψη συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Κοσμίδης (Διαχειριστής Α.Σ., Εκπρόσωπος Συντονιστής Εταίρου) ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης και ο κ. Γιώργος Διαμαντής (Διευθύνων Σύμβουλος της ACTION SYNERGY Α.Ε). Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κοινωνική οικονομία, η μελέτη καλών πρακτικών και οι πιθανοί τρόποι συνεργασίας μεταξύ των αγγλικών και των ελληνικών κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι της Α.Σ. επισκέφθηκαν υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, στην περιοχή του Λίβερπουλ και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους, τις εγκαταστάσεις τους καθώς και να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους αυτών. Πιο συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη 25/6/2014, παρευρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της κοινωνικής Σύμπραξης NEW START, η οποία απαρτίζεται από επιμέρους κοινωνικές επιχειρήσεις ( Locality, The Inclusion Network CIC, Mersey Spring CIC, AIM CIC). Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων της κοινωνικής Σύμπραξης και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Στην συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της κοινωνικής επιχείρησης National Wildflower Centre. Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, έγινε περιήγηση στους χώρους που διατηρούνται σπάνια είδη της αγγλικής χλωρίδας.
Την Πέμπτη 26/6/2014, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. παρευρέθηκαν σε συνάντηση με τον Γ. Διευθυντή της κοινωνικής επιχείρησης Croxteth Communiversity, Phil Knibb. Η Croxteth Communiversity δραστηριοποιείται στον τεχνικό τομέα και στην παροχή γνώσεων και υπηρεσιών που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών ( συντήρηση οικείας, μικρές καλλιέργειες, κλπ.). Στην συνέχεια, ακολούθησε περιήγηση στους χώρους της επιχείρησης και στη φάρμα της.
Μετέπειτα, οι εκπρόσωποι της Α.Σ. είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να συνομιλήσουν, με δημοτικούς φορείς του Λίβερπουλ, για τις προσπάθειες που καταβάλει ο δήμος για να στηρίξει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και γενικότερα την κοινωνική οικονομία.